sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Ruokavalio ja järkeviä, terveellisiä valintoja kaupassa. Mitä ostaa luomuna ja mitä ei?

Nykypäivän ruokavalio part 1.
Tänä päivänä ruokavalioni on jotain ihan muuta kuin 5-10 vuotta sitten, toki jäätelöä syön vieläkin, kun elämäntapatreenaaja olen, enkä kisaaja.
Perusateria tänä päivänä, itseleivitetty broilerin fileetä, salaatilla. Ei terveellisen tarvitse olla kuivaa ja tylsää, makrojen ollessa silti loistavat.


Pääasiallisesti kuitenkin pyrin rakentamaan päivän aina niin, että rasvattomaan painoon nähden tarvittavat makroravinteet tulevat saavutetuiksi. Mikä käytännössä itselläni tarkoittaa noin 200 grammaa hyvälaatuista proteiinia, niin lihasta, kalasta kuin kananmunista ja noin 50-70 grammaa rasvaa. Hiilihydraatit on sitten se työkalu, jolla säädellään halutaanko vähentää rasvaa kehossa, vai yritetäänkö kasvattaa lisää lihasmassaa.

Mielestäni paljon rasvaa sisältävät ruoka-aineet olisi hyvä hankkia luomuna aina kun on vaan mahdollista. Samoin kasvikset jotka ovat maassa, maan pinnalla tai muuten mahdollisesti suorassa kosketuksessa torjunta-aineisiin, joilla on todettu olevan paljon luultua enemmän haittavaikutuksia ihmiseen.

 
Eli jos syön kanamunasta keltuaisen olisi se hyvä olla luomua, sillä kaikki paska = gmo rehut jne. varastoituvat niin ihmisillä kuin eläimillä pääsääntöisesti rasvakudokseen. Jos taas erottelen keltuaiset ja syön pelkät valkuaiset, en näe että olisi välttämätöntä hankkia luomua, kunhan ei mitään häkkimunia kuitenkaan osta missä eläimet joutuvat olostaan kärsimään.

 
Kasvikset taas saavat osaltaan ison osan kemiallisia torjunta-aineita suoraan pinnalleen, josta ne sitten kulkeutuvat ihmisiin. Vaikka kuinka pesisit et kuitenkaan saa kaikkia jäämiä pois, ja toki on tutkittu että jäämät ovat kerta-annoksina niin pieniä, ettei vaaraa pitäisi olla. Itse ottaisin kuitenkin varmanpäälle ja ostaisin luomua, koska näiden aineiden pitkäaikaista vaikutusta ja kertymistä elimistöön ja sitä kautta aiheutuvia haittoja ei ole tarpeeksi tutkittu. Ja esimerkiksi nyt ilmenneen roundup kohun vallitessa, mistä sitä tietää kuinka paljon todellisia haittoja on vähätelty. Hintaerotkin ovat suhteelliset pienet luomuperunassa ja -pastassa, samoin kuin vaikka salaateissa ja omenoissa. Ja jos tuntuu kalliilta, niin jättäkää lisäravinteet ostamatta ja panostakaa ennemmin se ruokaan.

Snellmannin gmo vapaa paisti jauheliha, jossa ei siis ole käytetty geenimuunneltua rehua eläinten kasvatukseen, tiesittekö että sitä ei nykyään edes tarvitse mainita pakkauksessa jos geenimanipuloituja raaka-aineita on käytetty tuotteessa!

Lihoissa, missä hinnat ovat muutenkin Suomessa hyvin korkeat, ostaisin ennemmin vaikka Snellmannin gmo vapaata aitoa paistijauhelihaa, missä on vain 7 % rasvaa, kuin että ostaisin hyvin kallista luomulihaa tai vastaavasti 20 % rasvaa sisältävää luomulihaa. Broilerissa tai kalkkunassa rasvaa ei käytännössä ole ja ne vähäisetkin mitä on, voi helpposti leikeillä saksilla pois, kun se on helposti nähtävää fileiden reunoissa roikkuvaa valkoista höttöä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti