Nykypäivän
ruokavalio part 1.
Tänä
päivänä ruokavalioni on jotain ihan muuta kuin 5-10 vuotta sitten,
toki jäätelöä syön vieläkin, kun elämäntapatreenaaja olen, enkä kisaaja.
Perusateria tänä päivänä, itseleivitetty broilerin fileetä, salaatilla. Ei terveellisen tarvitse olla kuivaa ja tylsää, makrojen ollessa silti loistavat.
Pääasiallisesti
kuitenkin pyrin rakentamaan päivän aina niin, että rasvattomaan
painoon nähden tarvittavat makroravinteet tulevat saavutetuiksi. Mikä käytännössä itselläni tarkoittaa noin 200 grammaa
hyvälaatuista proteiinia, niin lihasta, kalasta kuin kananmunista ja
noin 50-70 grammaa rasvaa. Hiilihydraatit on sitten se työkalu, jolla
säädellään halutaanko vähentää rasvaa kehossa, vai yritetäänkö
kasvattaa lisää lihasmassaa.
Mielestäni
paljon rasvaa sisältävät ruoka-aineet olisi hyvä hankkia luomuna
aina kun on vaan mahdollista. Samoin kasvikset jotka ovat maassa,
maan pinnalla tai muuten mahdollisesti suorassa kosketuksessa
torjunta-aineisiin, joilla on todettu olevan paljon luultua enemmän
haittavaikutuksia ihmiseen.
Eli
jos syön kanamunasta keltuaisen olisi se hyvä olla luomua, sillä
kaikki paska = gmo rehut jne. varastoituvat niin ihmisillä kuin
eläimillä pääsääntöisesti rasvakudokseen. Jos taas erottelen
keltuaiset ja syön pelkät valkuaiset, en näe että olisi
välttämätöntä hankkia luomua, kunhan ei mitään häkkimunia
kuitenkaan osta missä eläimet joutuvat olostaan kärsimään.
Kasvikset
taas saavat osaltaan ison osan kemiallisia torjunta-aineita suoraan
pinnalleen, josta ne sitten kulkeutuvat ihmisiin. Vaikka kuinka
pesisit et kuitenkaan saa kaikkia jäämiä pois, ja toki on tutkittu
että jäämät ovat kerta-annoksina niin pieniä, ettei vaaraa
pitäisi olla. Itse ottaisin kuitenkin varmanpäälle ja ostaisin
luomua, koska näiden aineiden pitkäaikaista vaikutusta ja kertymistä
elimistöön ja sitä kautta aiheutuvia haittoja ei ole tarpeeksi
tutkittu. Ja esimerkiksi nyt ilmenneen roundup kohun vallitessa,
mistä sitä tietää kuinka paljon todellisia haittoja on vähätelty.
Hintaerotkin ovat suhteelliset pienet luomuperunassa ja -pastassa,
samoin kuin vaikka salaateissa ja omenoissa. Ja jos tuntuu kalliilta, niin jättäkää lisäravinteet ostamatta ja panostakaa ennemmin se ruokaan.
Snellmannin gmo vapaa paisti jauheliha, jossa ei siis ole käytetty geenimuunneltua rehua eläinten kasvatukseen, tiesittekö että sitä ei nykyään edes tarvitse mainita pakkauksessa jos geenimanipuloituja raaka-aineita on käytetty tuotteessa!
Lihoissa,
missä hinnat ovat muutenkin Suomessa hyvin korkeat, ostaisin
ennemmin vaikka Snellmannin gmo vapaata aitoa paistijauhelihaa, missä
on vain 7 % rasvaa, kuin että ostaisin hyvin kallista luomulihaa tai
vastaavasti 20 % rasvaa sisältävää luomulihaa. Broilerissa tai
kalkkunassa rasvaa ei käytännössä ole ja ne vähäisetkin mitä
on, voi helpposti leikeillä saksilla pois, kun se on helposti
nähtävää fileiden reunoissa roikkuvaa valkoista höttöä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti